top of page
Υπογονιμότητα

Ανδρική Υπογονιμότητα
Αιτίες, Συμπτώματα και Θεραπείες για την Ανάκτηση της Γονιμότητας

Aνδρική υπογονιμότητα
Τί είναι η ανδρική υπογονιμότητα;

 
Ο όρος ανδρική υπογονιμότητα αναφέρεται σε μια κατάσταση στην οποία ένας άνδρας αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να επιτύχει μαζί με την σύντροφο του μία εγκυμοσύνη λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με το αναπαραγωγικό του σύστημα. Στην ανδρική υπογονιμότητα, η ικανότητα του σπέρματος να γονιμοποιήσει ένα ωάριο είναι μειωμένη, μειώνοντας τις πιθανότητες σύλληψης. Είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι η υπογονιμότητα δεν είναι αποκλειστικά θέμα των γυναικών· επηρεάζει ισότιμα και τους δύο συντρόφους σε μια σχέση.

Τι Είναι η Ανδρική Υπογονιμότητα;


Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή, την ποιότητα ή τη μεταφορά του σπέρματος. Η κατανόηση αυτών των υποκείμενων αιτιών είναι κρίσιμη για τη διάγνωση και τη θεραπεία. Παρακάτων θα αναφερθούμε στους κυριότερους παράγοντες και καταστάσεις που μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση της ανδρικής υπογονιμότητας:
 

  • Διαταραχές Σπέρματος:

     Χαμηλή Αριθμός Σπερματοζωαρίων(Ολιγοσπερμία): Όταν το σπέρμα ενός άνδρα περιέχει         λιγότερα σπερματοζωάρια από το κανονικό, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες                       γονιμοποίησης.
     Χαμηλή Κινητικότητα Σπερματοζωαρίων(Ασθενοσπερμία): Τα σπερματοζωάρια με                  περιορισμένη ικανότητα κίνησης μπορεί να δυσκολεύονται να φτάσουν και να διεισδύσουν       στο ωάριο.
     Μορφολογικές διαταραχές Σπέρματοζωαρίων(Τερατοσπερμία): Σπερματοζωάρια με                 διαταραχές στην ανατομική τους μορφολογία μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη                       διείσδυτικότητα στο ωάριο.

  • Ορμονικές Διαταραχές:

      Διαταραχές Τεστοστερόνης: Οι διαταραχές στα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να                επηρεάσουν την παραγωγή σπέρματος και την φυσιολογία του ανδρικού γεννητικού              συστήματος.
      Διαταραχές Προλακτίνης: Τα αυξημένα επίπεδα προλακτίνης συνήθως σχετίζονται με την        εμφάνιση προλακτινώματος (καλοήθης όγκος στην περιοχή της υπόφυσης). Η κατάσταση        αυτή μπορεί να προκαλέσει διαταραχές που σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα.

  • Ανατομικές Ανωμαλίες:

     Κιρσοκήλη: Με τον όρο αυτο, αναφερόμαστε σε μία διόγκωση των φλεβών των όρχεων         (κυρίως του αριστερού όρχι) που μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία στους όρχεις,                 επηρεάζοντας πιθανώς την παραγωγή και την ποιότητα του σπέρματος.
     Αποφράξεις: Οι αποφράξεις στο αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα μπορούν να                    εμποδίσουν τη διέλευση του σπέρματος κατά την εκσπερμάτωση.

  • Ιατρικές Καταστάσεις:

     Σακχαρώδης Διαβήτης: Ο αρρύθμιστος  σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει               αρνητικά την παραγωγή και τη λειτουργία του σπέρματος.
     Λοιμώξεις: Οι λοιμώξεις στα αναπαραγωγικά όργανα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία           του σπέρματος και τη γονιμότητα.
     Καρκίνος και Θεραπεία: Ορισμένες θεραπείες καρκίνου, όπως η χημειοθεραπεία ή η                 ακτινοθεραπεία, μπορούν να βλάψουν την παραγωγή σπέρματος.

  • Παράγοντες Τρόπου Ζωής και Περιβάλλοντος:
    Κάπνισμα: Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την ποσότητα και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

      Χρήση Αλκοόλ και Ναρκωτικών: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση                    ναρκωτικών μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων.
      Έκθεση σε Τοξίνες: Η έκθεση στον χώρο εργασίας ή το περιβάλλον σε τοξίνες και χημικά        μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

  • Γενετικοί Παράγοντες

      Γενετικές Ανωμαλίες: Κληρονομημένοι γενετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την        παραγωγή και τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων.

  • Ηλικία: Η προχωρημένη ηλικία του πατέρα μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ποιότητα σπέρματος και γονιμότητα.

  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην παραγωγή και λειτουργία των σπερματοζωαρίων.

  • Ψυχολογικοί Παράγοντες: Το στρες, η κατάθλιψη και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία και τη γονιμότητα.

  • Ιδιοπαθής υπογονιμότητα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακριβής αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας παραμένει άγνωστη παρά την ενδελεχή αξιολόγηση.
     

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι η ανδρική υπογονιμότητα είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, που συχνά περιλαμβάνει έναν συνδυασμό αιτιών. Η διάγνωση των συγκεκριμένων αιτιών της ανδρικής υπογονιμότητα συνήθως απαιτεί μια ενδελεχή ιατρική αξιολόγηση από έναν ειδικό.

Η κατανόηση των υποκείμενων αιτιών της ανδρικής υπογονιμότητας είναι το πρώτο βήμα προς την αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία. Ανάλογα με τις εντοπισμένες αιτίες, μπορεί να συσταθούν διάφορες επιλογές θεραπείας για να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα ζητήματα και να βελτιώσουν τη γονιμότητα.

Αίτια

Αίτια Ανδρικής Υπογονιμότητας

Σημεία και συμπτώματα

 
Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να εκδηλωθεί μέ την παρουσία διαφόρων σημείων και συμπτωμάτων, τα οποία ενδέχεται να μην είναι άμεσα εμφανή. Η κατανόηση αυτών των δεικτών είναι ουσιώδης για την πρώιμη αναγνώριση και την αναζήτηση κατάλληλης ιατρικής αξιολόγησης και παρέμβασης. Ακολουθούν μερικά από τα κοινά σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα:
 

  • Δυσκολία Επίτευξης Εγκυμοσύνης:

Ένα από τα κύρια σημεία της ανδρικής υπογονιμότητα είναι η δυσκολία στη σύλληψη παιδιού , ακόμη και μετά από τακτική σεξουαλική επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως ένα έτος ή περισσότερο.

  • Διαταραχές Σεξουαλικής Δραστηριότητας:

Στυτική Δυσλειτουργία: Άνδρες με ζητήματα υπογονιμότηταςμπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία στην επίτευξη ή διατήρηση στύσης κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Προβλήματα Εκσπερμάτισης: Πρόωρη εκσπερμάτιση, καθυστερημένη εκσπερμάτιση, ή απουσία εκσπερμάτισης μπορεί επίσης να συνδέονται με στειρότητα.

  • Φυσικά Συμπτώματα:

Πόνος ή Δυσφορία: Μερικοί άνδρες μπορεί να βιώνουν πόνο ή δυσφορία στους όρχεις, το όσχεο ή την πυελική περιοχή, το οποίο μπορεί να είναι ενδεικτικό ενός υποκείμενου νοσήματος.
Πρήξιμο(Οίδημα) ή Διόγκωση: Πρήξιμο(οίδημα), διόγκωση ή ευαισθησία των όρχεων ή του όσχεου, όπως στην περίπτωση της κιρσοκήλης, μπορεί να παρατηρηθεί.

  • Αλλαγές στο Σπέρμα:

Αλλαγές στο Χρώμα ή την Υφή του Σπέρματος: Παραλλαγές στο χρώμα ή την υφή του σπέρματος, όπως αίμα στο σπέρμα (αιμοσπερμία) ή υδαρής σύσταση, μπορεί να υποδηλώνουν πιθανά νοσήματα.
Χαμηλός Όγκος Σπέρματος: Άνδρες με χαμηλό όγκο σπέρματος μπορεί να παράγουν λιγότερο σπέρμα ή να υπάρχει κάποια απόφραξη που επηρεάζει την ποσότητα της εκσπερμάτιση.

  • Ορμονικά Συμπτώματα:

Αλλαγές στη Λίμπιντο: Διακυμάνσεις στη σεξουαλική επιθυμία ή μειωμένο ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να συνδέονται με ορμονικές ανισορροπίες που συμβάλλουν στη παρυσία υπογονιμότητας.
Γυναικομαστία: Η ανώμαλη ανάπτυξη μαστικού ιστού στους άνδρες (γυναικομαστία) μπορεί να προκύπτει από ορμονικές διαταραχές.

  • Άλλες Ιατρικές Παθήσεις:

Συμπτώματα που συνδέονται με υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις, όπως διαβήτης ή θυρεοειδικές διαταραχές, μπορεί να είναι παρόντα και να επηρεάζουν τη γονιμότητα.

  • Ψυχολογικές και Συναισθηματικές Επιπτώσεις:

Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές, περιλαμβάνοντας άγχος, ανησυχία, κατάθλιψη ή αισθήματα ανεπάρκειας.

Σημεία και Συμπτώματα Ανδρικής Υπογονιμότητας

Διάγνωση

Διάγνωση Ανδρικής Υπογονιμότητας 

Η διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας περιλαμβάνει μια εκτενή ιατρική αξιολόγηση για τον ακριβή προσδιορισμό των υποκείμενων αιτίων της υπογονιμότητας. Η κατανόηση της διαγνωστικής προσέγγισης είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων.
Εδώ, περιγράφουμε τις κύριες πτυχές της διάγνωσης της ανδρικής υπογονιμότητας:

  • Αρχική Συζήτηση

Το ταξίδι για τη διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας συνήθως αρχίζει με μια αρχική συνεδρία με έναν ειδικό ανδρολόγο.

  • Ιατρικό Ιστορικό:

Η λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού είναι σημαντική για την αξιολόγηση των πιθανών παραγόντων που συμβάλλουν στην υπογονιμότητα. Ο ιατρός θα ρωτήσει για το σεξουαλικό και αναπαραγωγικό σας ιστορικό, ιατρικές παθήσεις, φάρμακα, τρόπο ζωής και οποιεσδήποτε προηγούμενες αξιολογήσεις γονιμότητας ή θεραπείες έχουν γινει στο παρελθόν.

  • Κλινική Εξέταση:

Η κλινική εξέταση της περιοχής των γεννητικών οργάνων και των δευτερευόντων σεξουαλικών χαρακτηριστικών μπορεί να διεξαχθεί για τον εντοπισμό οποιωνδήποτε ορατών ανωμαλιών ή σημείων υποκείμενων καταστάσεων.

  • Ανάλυση Σπέρματος:

Η ανάλυση σπέρματος είναι μια βασική διαγνωστική δοκιμασία για την ανδρική υπογονιμότητα. Αξιολογεί την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος. Η ανάλυση περιλαμβάνει την αξιολόγηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, της κινητικότητας (κίνηση), της μορφολογίας (σχήμα) και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τη λειτουργία του σπέρματος.

  • Ορμονολογικός έλεγχος:

Οι ορμονολογικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ανδρική γονιμότητα. Μπορούν να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις για τη μέτρηση των επιπέδων των ορμονών, συμπεριλαμβανομένων της τεστοστερόνης(TESTO), της ορμόνης διέγερσης του ωοθυλακίου (FSH), της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) και της προλακτίνης(PRL).

  • Γενετικός έλεγχος:

Σε περιπτώσεις όπου υποψία γενετικών ανωμαλιών, μπορεί να συσταθεί έλεγχος γενετικού υλικού (καρυότυπος, έλεγχος κυστικής ίνωσης) για τον εντοπισμό οποιωνδήποτε κληρονομικών νοσημάτων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παραγωγή και τη λειτουργία του σπέρματος.

  • Απεικονιστικός έλεγχος:

Διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ο υπέρηχος οσχέου, μπορεί να διενεργηθούν για την αξιολόγηση της ανατομίας του ανδρικού γεννητικού συστήματος, περιλαμβάνοντας τους όρχεις και τις επιδιδυμίδες.

  • Καλλιέργεια Σπέρματος:

Οι λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των σπερματοζωαρίων. Εάν υπάρχει υποψία λοίμωξης, μια καλλιέργεια σπέρματος μπορεί να διενεργηθεί για τον εντοπισμό της παρουσίας βακτηρίων ή άλλων παθογόνων.

  • Εξειδικευμένες Εξετάσεις:

Ανάλογα με τα αποτελέσματα της αρχικής αξιολόγησης και τα κλινικά ευρήματα, ενδέχεται να συσταθούν πρόσθετες εξειδικευμένες εξετάσεις ή διαδικασίες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν βιοψία όρχεων, δοκιμασίες λειτουργίας σπερματοζωαρίων ή ανάλυση ούρων μετά την εκσπερμάτιση.

Θεραπεία

Θεραπεία Ανδρικής Υπογονιμότητας

Η ανδρική υπογονιμότητα συχνά χρήζει διαχείρησης ή θεραπείας με διάφορες προσεγγίσεις, ανάλογα με τις υποκείμενες αιτίες που την προκαλούν. Ο στόχος της θεραπείας είναι να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος και να αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης. Εδώ αναφέρονται οι θεραπευτικές επιλογές στην αντιμετώπισης της ανδρικής υπογονιμότητας:
 

  • Τροποποιήσεις του Τρόπου Ζωής:

    • Υγιεινή Διατροφή και Άσκηση: Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να προάγουν την γενική υγεία και πιθανώς να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος.

    • Διαχείριση του Στρες: Η μείωση του στρες μέσω τεχνικών χαλάρωσης, αυτοσυγκέντρωσης ή συμβουλευτικής μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της γονιμότητας.

    • Αποφυγή Περιβαλλοντικών Τοξινών: Η ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε περιβαλλοντικές τοξίνες (ενδοκρινικοί διαταρακτές), όπως τα φυτοφάρμακα και οι βιομηχανικές χημικές ουσίες, μπορεί να προστατεύσει την υγεία του σπέρματος.

  • Φαρμακευτική Αγωγή:

    • Ορμονοθεραπεία: Οι ορμονικές διαταραχές μπορούν να διορθωθούν με φάρμακα που  διεγείρουν την παραγωγή σπέρματος.

    • Αντιβιοτικά: Εάν οι λοιμώξεις συμβάλλουν στην υπογονιμότητα, τα αντιβιοτικά μπορούν να αντιμετωπίσουν την υποκείμενη λοίμωξη.

  • Χειρουργική Επέμβαση:

    • Μικροχειρουργική Αποκατάσταση Κιρσοκήλης: Η χειρουργική διόρθωση της κιρσοκήλης (διευρυμένες φλέβες στο όσχεο) μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος μειώνοντας τη θερμοκρασία του όσχεου.

    • Αποκατάσταση Απόφραξης : Χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να χρειαστούν για την αντιμετώπιση αποφράξεων στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, επιτρέποντας την ελεύθερη ροή του σπέρματος.

  • Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ART):

    Ενδομήτρια Ενδοχοριακή Σπερματέγχυση (IUI): Η IUI περιλαμβάνει την τοποθέτηση πλυμένου και συμπυκνωμένου σπέρματος απευθείας στη μήτρα της γυναικείας συντρόφου, παρακάμπτοντας πιθανά εμπόδια στον τράχηλο της μήτρας.Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF): Η IVF είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική ART που περιλαμβάνει τη γονιμοποίηση ωαρίων με σπέρμα σε εργαστήριο και τη μεταφορά των προκύπτοντων εμβρύων στη μήτρα.

Ενδοκυτταρική Έγχυση Σπερματοζωαρίου (ICSI): Η ICSI είναι μια εξειδικευμένη μορφή IVF όπου ένα μόνο υγιές σπερματοζωάριο εγχύεται απευθείας σε ένα ωάριο.

  • Ανάκτηση Σπέρματος:

Σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων παραγωγής σπέρματος ή εκσπερμάτισης, το σπέρμα μπορεί να ανακτηθεί απευθείας από τους όρχεις ή τον επιδιδυμίδα για χρήση σε διαδικασίες ART.

  • Δωρητής Σπέρματος:

Όταν η ανδρική υπογονιμότητα είναι ανίατη ή ανεπανόρθωτη, η χρήση σπέρματος δωρητή μπορεί να θεωρηθεί ως επιλογή για την επίτευξη εγκυμοσύνης.

  • Συμβουλευτική και Υποστήριξη:

Η υπογονιμότητα μπορεί να επιβαρύνει συναισθηματικά τα ζευγάρια. Η συμβουλευτική και οι ομάδες υποστήριξης μπορούν να παρέχουν συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη σε όλη τη διαδρομή της γονιμότητας.

Τρόποι πρόληψης

Αλλαγές Τρόπου Ζωής και Πρόληψη στην Ανδρική Υπογονιμότητα


 Παρόλο που η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να προκύψει από διάφορους παράγοντες, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και προληπτικά μέτρα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος και στην γενική αναπαραγωγική υγεία. Η υιοθέτηση υγιών συνηθειών μπορεί να είναι ωφέλιμη, είτε προσπαθείτε ενεργά να συλλάβετε είτε θέλετε να διατηρήσετε την βέλτιστη αναπαραγωγική λειτουργία. Παρακάτω θα αναφέρουμε αλλαγές τρόπου ζωής και προληπτικές στρατηγικές που μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση της ανδρικής γονιμότητας:
 

  • Διατηρήστε Μια Υγιεινή Διατροφή:

    • Τρόφιμα Πλούσια σε Θρεπτικά Συστατικά: Καταναλώστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ουσιώδη θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Εντάξτε στα γεύματά σας φρούτα, λαχανικά, ολικής αλέσεως δημητριακά, λιπαρές πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά.

    • Φολικό Οξύ και Ψευδάργυρος: Τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ (π.χ. φυλλώδη λαχανικά) και ψευδάργυρο (π.χ. ξηροί καρποί, σπόροι και λιπαρά κρέατα) σχετίζονται με καλύτερη υγεία του σπέρματος.

  • Τακτική Άσκηση:

    • Ασκηθείτε τακτικά για να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος και γενική ευεξία. Στοχεύστε για τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα.

  • Αποφύγετε το Κάπνισμα και τη Χρήση Ουσιών:

    • Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με μειωμένη ποσότητα, κινητικότητα και γενική ποιότητα του σπέρματος. Το κόψιμο του καπνίσματος μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη γονιμότητα.

    • Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένων των ψυχοτροπικών ναρκωτικών, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του σπέρματος και την αναπαραγωγική λειτουργία. Η μείωση ή η εξάλειψη αυτών των ουσιών μπορεί να βοηθήσει.

  • Περιορίστε την Έκθεση σε Τοξίνες και Χημικά:​Μειώστε την έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες και χημικές ουσίες στον χώρο εργασίας και στο σπίτι. Τα προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και η τήρηση των κανονισμών ασφαλείας, μπορούν να μειώσουν τους πιθανούς κινδύνους.

  • ​Διαχείριση του Στρες:

Το χρόνιο στρες μπορεί να συμβάλλει σε ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν τη γονιμότητα. Η εξάσκηση τεχνικών μείωσης του στρες, όπως η προσοχή, η διαλογιστική, το γιόγκα ή η συμβουλευτική, μπορεί να είναι ωφέλιμη.
 

  • Διατήρηση Ενυδάτωσης και Υγιούς Βάρους Σώματος:

Η σωστή ενυδάτωση και η διατήρηση υγιούς βάρους σώματος μπορεί να υποστηρίξει τη γενική υγεία και ενδεχομένως να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος.
 

  • Ασφαλείς Σεξουαλικές Πρακτικές:

Η προστασία από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (Σ.Μ.Ν) είναι ουσιώδης, καθώς ορισμένα Σ.Μ.Ν μπορούν να οδηγήσουν σε αναπαραγωγικές επιπλοκές αν παραμείνουν αθεράπευτες.
 

  • Περιορισμός Έκθεσης σε Θερμότητα:

Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως σε θερμά λουτρά ή σάουνες, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία στην περιοχή του όσχεου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή σπέρματος.
 

  • Τακτικοί Ιατρικοί Ελέγχοι:

Προγραμματίστε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους για την έγκαιρη αντιμετώπιση οποιασδήποτε υποκείμενης παθήσεως. Διαχειριστείτε χρόνιες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση, με την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού.
 

  • Υγιείς Σεξουαλικές Πρακτικές:

Διατηρήστε μια υγιή και δραστήρια σεξουαλική ζωή, καθώς η τακτική εκσπερμάτιση μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό του αναπαραγωγικού συστήματος και να υποστηρίξει την υγεία του σπέρματος.

bottom of page