top of page
Εισαγωγή

Εισαγωγή

 

Η ενδοσκοπική λιθοτριψία είναι μια ελάχιστα επεμβατική ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θραύση και απομάκρυνση λίθων από το ουροποιητικό σύστημα, όπως τους νεφρούς, τους ουρητήρες και την ουροδόχο κύστη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, εισάγεται ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (ενδοσκόπιο) μέσω της ουρήθρας, επιτρέποντας στον χειρουργό να δει άμεσα τους λίθους και να χρησιμοποιήσει ειδικά εργαλεία για τη θραύση τους με τη βοήθεια λέιζερ, υπερήχων ή μηχανικών δονήσεων. Η ενδοσκοπική λιθοτριψία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως μειωμένο πόνο, γρήγορη ανάρρωση και χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη θεραπεία μεγάλων ή δύσκολων στη διαχείριση λίθων, παρέχοντας μια ακριβή και αποδοτική λύση για τους ασθενείς που πάσχουν από λιθιάσεις στο ουροποιητικό σύστημα.

Τί είναι η Ενδοσκοπική Λιθοτριψία;

Τι είναι η Ενδοσκοπική Λιθοτριψία;

 

Η ενδοσκοπική λιθοτριψία είναι μια ελάχιστα επεμβατική ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θραύση λίθων που βρίσκονται στο ουροποιητικό σύστημα, όπως οι νεφροί, οι ουρητήρες και η ουροδόχος κύστη. Περιλαμβάνει τη χρήση ενός ενδοσκοπίου, ενός εύκαμπτου σωλήνα εξοπλισμένου με κάμερα και ειδικά εργαλεία, για την πρόσβαση στους λίθους μέσω των  ουροφόρων οδών. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι λιθοτριψίας που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας:

1. Λιθοτριψία με Λέιζερ: Μια ίνα λέιζερ περνά μέσα από το ενδοσκόπιο για να διοχετεύσει παλμούς υψηλής ενέργειας που θραύουν τους λίθους σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να αφαιρεθούν ή να αποβληθούν φυσικά.
2. Υπερηχητική Λιθοτριψία: Υπερηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας χρησιμοποιούνται για να θραύσουν τους λίθους σε μικρότερα θραύσματα.
3. Ηλεκτροϋδραυλική Λιθοτριψία: Η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε κρουστικά κύματα για να διαλύσει τους λίθους.
4. Πνευματική Λιθοτριψία: Συμπιεσμένος αέρας δημιουργεί μηχανικές δονήσεις που θραύουν τους λίθους.

Η ενδοσκοπική λιθοτριψία πραγματοποιείται υπό αναισθησία, διασφαλίζοντας ότι ο ασθενής είναι άνετος και χωρίς πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το ενδοσκόπιο εισάγεται συνήθως μέσω της ουρήθρας, επιτρέποντας στον χειρουργό να εντοπίσει οπτικά τους λίθους και να εφαρμόσει την κατάλληλη τεχνική λιθοτριψίας. Οι θρυμματισμένοι λίθοι μπορούν είτε να αφαιρεθούν με ειδικά εργαλεία ανάκτησης είτε να αποβληθούν φυσικά με τα ούρα.

Αυτή η διαδικασία προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως μειωμένο χρόνο ανάρρωσης, ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Η ενδοσκοπική λιθοτριψία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη θεραπεία λίθων που είναι πολύ μεγάλοι, πολύ σκληροί ή βρίσκονται σε δύσκολα προσβάσιμα σημεία, όπου άλλες μη επεμβατικές θεραπείες, όπως η εξωσωματική λιθοτριψία με κρουστικά κύματα (ESWL), μπορεί να είναι αναποτελεσματικές.

Ενδείξεις Ενδοσκοπικής Λιθοτριψίας

Ενδείξεις Ενδοσκοπικής Λιθοτριψίας

Οι ενδείξεις για την ενδοσκοπική λιθοτριψία περιλαμβάνουν διάφορες καταστάσεις που σχετίζονται με την παρουσία λίθων στο ουροποιητικό σύστημα. Οι κύριες ενδείξεις είναι:

1. Νεφρολιθίαση: Παρουσία μεγάλων λίθων στους νεφρούς, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με χρήση εξωσωματικής λιθοτριψίας (ESWL) ή φαρμακευτική αγωγή.
2. Λίθοι Ουρητήρα: Λίθοι στους ουρητήρες που προκαλούν απόφραξη, έντονο πόνο (νεφρικό κολικό), μόλυνση (όπως πυελονεφρίτιδα) ή μείωση της λειτουργίας των νεφρών.
3. Λίθοι Κύστης: Μεγάλοι ή πολλαπλοί λίθοι στην ουροδόχο κύστη που προκαλούν συμπτώματα όπως αιματουρία (αίμα στα ούρα), συχνές ουρολοιμώξεις, δυσουρία (επώδυνη ούρηση) ή απόφραξη της εξόδου της κύστης.
4. Υποτροπιάζοντες Λίθοι: Ασθενείς με ιστορικό υποτροπιάζουσας λιθίασης, όπου οι μη επεμβατικές θεραπείες έχουν αποτύχει ή υπάρχει υψηλή πιθανότητα υποτροπής και επιπλοκών.
5. Κοραλλειοδεις Λίθοι: Ευμεγέθεις λίθοι που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του πυελοκαλυκικού συστήματος των νεφρών, συνήθως σχετίζονται με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις και σημαντική νοσηρότητα.
6. Αποτυχία Προηγούμενων Θεραπειών: Περιπτώσεις όπου άλλες μορφές λιθοτριψίας ή απομάκρυνσης λίθων έχουν αποτύχει να αφαιρέσουν πλήρως τους λίθους.
7. Συμπτωματικοί Λίθοι: Λίθοι που προκαλούν σημαντικά συμπτώματα όπως χρόνιο πόνο, αιματουρία ή επίμονες ουρολοιμώξεις που απαιτούν ενεργή παρέμβαση.
8. Αποφρακτική Ουροπάθεια: Λίθοι που προκαλούν σημαντική απόφραξη της ροής των ούρων, οδηγώντας σε υδρονέφρωση (διόγκωση των νεφρών) ή μείωση της λειτουργίας των νεφρών.

Αυτές οι ενδείξεις υπογραμμίζουν τη χρησιμότητα της ενδοσκοπικής λιθοτριψίας ως μια ελάχιστα επεμβατική και αποτελεσματική προσέγγιση για τη διαχείριση σύνθετων ή συμπτωματικών λίθων στο ουροποιητικό σύστημα, προσφέροντας ανακούφιση στους ασθενείς και μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με αθεράπευτους λίθους.

Η Διαδικασία

H Διαδικασία της Ενδοσκοπικής Λιθοτριψίας

 

Η ενδοσκοπική λιθοτριψία είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θραύση και απομάκρυνση λίθων από το ουροποιητικό σύστημα. Ακολουθεί μια περιγραφή των τυπικών βημάτων της διαδικασίας:

1. Προετοιμασία και Αναισθησία
- Χορήγηση Αναισθησίας: Ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο και τοποθετείται υπό γενική ή περιφερειακή αναισθησία, ανάλογα με την περίπτωση και την υγεία του ασθενούς.
- Θέση του Ασθενούς: Ο ασθενής τοποθετείται συνήθως σε θέση λιθοτομής για καλύτερη πρόσβαση στο ουροποιητικό σύστημα.

2. Πρόσβαση στο Ουροποιητικό Σύστημα
- Εισαγωγή του Ενδοσκοπίου: Ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας, το ενδοσκόπιο, εισάγεται μέσω της ουρήθρας και κατευθύνεται προς την περιοχή του λίθου. Το ενδοσκόπιο είναι εξοπλισμένο με κάμερα και φως, επιτρέποντας στον χειρουργό να δει την ουροφόρο οδό σε οθόνη.

3. Εντοπισμός του Λίθου
- Απεικόνιση και Πλοήγηση: Ο χειρουργός χρησιμοποιεί την κάμερα και τεχνικές απεικόνισης όπως η φθοροσκόπηση για τον εντοπισμό του λίθου. Αυτό διασφαλίζει την ακριβή στόχευση του λίθου για τη θραύση του.

4. Θραύση του Λίθου
- Τεχνική Λιθοτριψίας: Ανάλογα με τον τύπο και την τοποθεσία του λίθου, ο χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει μία από τις ακόλουθες τεχνικές:
  - Λιθοτριψία με Λέιζερ: Μια ίνα λέιζερ περνά μέσα από το ενδοσκόπιο και διοχετεύει παλμούς υψηλής ενέργειας που θραύουν τον λίθο σε μικρότερα κομμάτια.
  - Υπερηχητική Λιθοτριψία: Υπερηχητικά κύματα χρησιμοποιούνται για να θραύσουν τον λίθο σε μικρότερα θραύσματα.
  - Ηλεκτροϋδραυλική Λιθοτριψία: Η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε κρουστικά κύματα για να διαλύσει τον λίθο.
  - Πνευματική Λιθοτριψία: Συμπιεσμένος αέρας δημιουργεί μηχανικές δονήσεις που θραύουν τον λίθο.

5. Αφαίρεση των Θραυσμάτων του Λίθου
- Ανάκτηση Θραυσμάτων: Τα μικρότερα θραύσματα είτε αφαιρούνται με ειδικά εργαλεία ανάκτησης που περνούν μέσω του ενδοσκοπίου, είτε αφήνονται να αποβληθούν φυσικά με τα ούρα.
- Τοποθέτηση Στεντ: Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να τοποθετηθεί προσωρινό ουρητηρικό στεντ για να εξασφαλιστεί η ομαλή αποβολή των υπολοίπων θραυσμάτων και να αποτραπεί η απόφραξη.

6. Ολοκλήρωση της Διαδικασίας
- Τελικός Έλεγχος: Ο χειρουργός πραγματοποιεί έναν τελικό έλεγχο της ουροποιητικής οδού για να διασφαλίσει ότι όλα τα σημαντικά θραύσματα έχουν αφαιρεθεί ή είναι αρκετά μικρά για να αποβληθούν φυσικά.
- Αφαίρεση του Ενδοσκοπίου: Το ενδοσκόπιο αφαιρείται προσεκτικά από την ουροποιητική οδό.

Μετεγχειρητική Φροντίδα και Ανάρρωση

Μετεγχειρητική Φροντίδα και Ανάρρωση

 

Η μετεγχειρητική φροντίδα και η ανάρρωση μετά από ενδοσκοπική λιθοτριψία είναι κρίσιμες για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης και την αποφυγή επιπλοκών. Ακολουθούν τα βασικά βήματα και οι οδηγίες για τη μετεγχειρητική περίοδο:

Άμεση Μετεγχειρητική Φροντίδα

1. Ανάνηψη:   - Παρακολούθηση: Ο ασθενής παρακολουθείται στενά στην ανάνηψη μέχρι να επανέλθει πλήρως από την αναισθησία. Οι ζωτικές του ενδείξεις ελέγχονται συνεχώς.   - Διαχείριση Πόνου: Χορήγηση αναλγητικών για την ανακούφιση του πόνου. Η ένταση του πόνου αξιολογείται τακτικά και τα φάρμακα προσαρμόζονται ανάλογα.

2. Υγρά και Διατροφή:   - Ενυδάτωση: Παροχή ενδοφλέβιων υγρών για την ενυδάτωση του ασθενούς και τη διατήρηση της λειτουργίας των νεφρών.   - Διατροφή: Μόλις ο ασθενής είναι σε θέση να καταπιεί, αρχίζει η λήψη καθαρών υγρών και σταδιακά ελαφριάς διατροφής.

3. Ουρητηρικό Stent:   - Παρακολούθηση Stent: Εάν τοποθετήθηκε ουρητηρικό stent, η θέση και η λειτουργία του παρακολουθούνται. Ο ασθενής ενημερώνεται για την αίσθηση του stent και τυχόν συμπτώματα που πρέπει να αναφέρει.

Φροντίδα στο Σπίτι

1. Αντιβιοτική Θεραπεία:   - Συνέχιση Αντιβιοτικών: Ο ασθενής λαμβάνει αντιβιοτικά για την πρόληψη λοιμώξεων σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

2. Διαχείριση Πόνου:   - Αναλγητικά: Συνέχιση της λήψης αναλγητικών φαρμάκων όπως έχει συνταγογραφηθεί. Ο ασθενής ενθαρρύνεται να ενημερώνει τον γιατρό για οποιονδήποτε έντονο ή ασυνήθιστο πόνο.

3. Υγιεινή:   - Υγιεινή Περιοχής: Η περιοχή της ουρήθρας πρέπει να διατηρείται καθαρή για την αποφυγή λοιμώξεων. Καθημερινή υγιεινή και αλλαγή εσώρουχων είναι απαραίτητες.

4. Ενυδάτωση και Διατροφή:   - Ενυδάτωση: Ο ασθενής πρέπει να πίνει άφθονο νερό για να βοηθήσει την έκπλυση των υπολειμμάτων λίθων και την αποφυγή σχηματισμού νέων λίθων.   - Διατροφή: Συστήνεται υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες για την αποφυγή δυσκοιλιότητας, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο.

Παρακολούθηση και Επανεξέταση

1. Επικοινωνία με τον Γιατρό:   - Συμπτώματα: Ο ασθενής πρέπει να ενημερώνει άμεσα τον γιατρό για τυχόν συμπτώματα όπως έντονος πόνος, πυρετός, αιματουρία ή δυσκολία στην ούρηση.

 

2. Αφαίρεση Stent:   - Προγραμματισμός Αφαίρεσης: Εάν τοποθετήθηκε stent, προγραμματίζεται η αφαίρεσή του εντός λίγων εβδομάδων μετά την επέμβαση.

 

3. Επανεξέταση:   - Παρακολούθηση Προόδου: Κανονίζονται επανεξετάσεις για να αξιολογηθεί η πρόοδος της ανάρρωσης και να γίνουν τυχόν απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

 

Συμβουλές για Πρόληψη Νέων Λίθων

 

1. Διατροφή:   - Περιορισμός Αλατιού και Ζωικών Πρωτεϊνών: Περιορισμός τροφών πλούσιων σε οξαλικά και ζωικές πρωτεΐνες που μπορεί να συμβάλλουν στον σχηματισμό λίθων.   - Εμπλουτισμός με Κάλιο και Μαγνήσιο: Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο και μαγνήσιο για την πρόληψη της λιθίασης.

 

2. Υγρά:   - Άφθονο Νερό: Καθημερινή κατανάλωση άφθονου νερού για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας των νεφρών.

 

3. Τακτικός Έλεγχος:   - Επαναληπτικοί Έλεγχοι: Τακτικοί έλεγχοι για την παρακολούθηση της υγείας των νεφρών και τον έγκαιρο εντοπισμό νέων λίθων.Η σωστή μετεγχειρητική φροντίδα και η τήρηση των οδηγιών του γιατρού συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς και στη μείωση του κινδύνου υποτροπής.

Πλεονεκτήματα

Πλεονεκτηματα της High Power Laser Ενδοσκοπικής Λιθοτριψίας

Η χρήση της τεχνολογίας high power laser στην ενδοσκοπική λιθοτριψία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών μεθόδων λιθοτριψίας. Τα πλεονεκτήματα αυτά συμβάλλουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της επέμβασης και στην αύξηση της ασφάλειας και της άνεσης των ασθενών. Ακολουθούν τα βασικά πλεονεκτήματα της high power laser ενδοσκοπικής λιθοτριψίας:

1. Αποτελεσματικότητα και Ακρίβεια- Υψηλή Αποτελεσματικότητα: Τα high power laser μπορούν να σπάσουν λίθους οποιασδήποτε σκληρότητας και μεγέθους με μεγάλη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.- Ακρίβεια: Η ακριβής στόχευση του laser μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού των παρακείμενων ιστών.

2. Μειωμένος Κίνδυνος Επιπλοκών- Ελαχιστοποίηση Αιμορραγίας: Η χρήση του laser μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγίας καθώς προκαλεί λιγότερες βλάβες στους ιστούς.- Μείωση Μετεγχειρητικών Επιπλοκών: Μειώνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικών λοιμώξεων και φλεγμονών.

 

3. Ταχεία Ανάρρωση- Σύντομη Διαδικασία: Η επέμβαση με laser είναι συνήθως πιο σύντομη, μειώνοντας το χρόνο αναισθησίας και την παραμονή στο νοσοκομείο.- Γρήγορη Ανάρρωση: Οι ασθενείς αναρρώνουν πιο γρήγορα και μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες νωρίτερα.

 

4. Ευελιξία και Εύρος Εφαρμογών- Πολύπλευρη Χρήση: Τα high power laser είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση λίθων σε διάφορες περιοχές του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, των ουρητήρων και της ουροδόχου κύστης.- Αντιμετώπιση Πολύπλοκων Περιστατικών: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολύπλοκα περιστατικά και σε ασθενείς με ιστορικό πολλαπλών λιθοτριψιών.

 

5. Ελαχιστοποίηση Πόνου- Μικρότερη Δυσφορία: Η ελάχιστα επεμβατική φύση της laser λιθοτριψίας μειώνει τη μετεγχειρητική δυσφορία και τον πόνο.- Αναλγητικά: Μειωμένη ανάγκη για ισχυρά αναλγητικά μετά την επέμβαση.

 

6. Καλύτερη Διαχείριση Θραυσμάτων- Αποτελεσματική Απομάκρυνση Θραυσμάτων: Το laser μπορεί να σπάσει τους λίθους σε πολύ μικρά θραύσματα που είναι πιο εύκολο να απομακρυνθούν μέσω της φυσικής διαδικασίας αποβολής.- Μείωση Κινδύνου Υποτροπής: Η πλήρης αφαίρεση των θραυσμάτων μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής και σχηματισμού νέων λίθων.

 

7. Μείωση Χρήσης Εξωτερικών Οργάνων- Λιγότερη Ανάγκη για Συσκευές: Η χρήση high power laser μειώνει την ανάγκη για εξωτερικές συσκευές όπως καλάθια ή λαβίδες για την αφαίρεση των θραυσμάτων.

 

8. Αύξηση Ασφάλειας- Ασφάλεια: Τα laser έχουν υψηλό προφίλ ασφάλειας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ελάχιστο κίνδυνο για τον ασθενή.Τα πλεονεκτήματα αυτά καθιστούν τη χρήση high power laser στην ενδοσκοπική λιθοτριψία μια εξαιρετικά αποδοτική και ασφαλή επιλογή για τη διαχείριση των ουρολίθων, προσφέροντας βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς και αυξημένη αποτελεσματικότητα για τους επαγγελματίες υγείας.

FAQ's

Συχνές Ερωτήσεις (FAQs) Σχετικά με την Ενδοσκοπική Λιθοτριψία

 

Ε: Τι είναι η ενδοσκοπική λιθοτριψία;  
Α: Η ενδοσκοπική λιθοτριψία είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θραύση και αφαίρεση λίθων από το ουροποιητικό σύστημα, όπως οι νεφροί, οι ουρητήρες και η ουροδόχος κύστη. Χρησιμοποιείται ένα ενδοσκόπιο, ένας εύκαμπτος σωλήνας με κάμερα και ειδικά εργαλεία, για την πρόσβαση και θραύση των λίθων.

Ε: Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία;  
Α: Η διαδικασία περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός ενδοσκοπίου μέσω της ουρήθρας για να εντοπιστεί ο λίθος. Στη συνέχεια, χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές λιθοτριψίας, όπως λέιζερ, υπερήχοι ή μηχανικές δονήσεις, για τη θραύση των λίθων σε μικρότερα κομμάτια που μπορούν να απομακρυνθούν ή να αποβληθούν φυσικά.

Ε: Ποιοι τύποι λίθων μπορούν να αντιμετωπιστούν με ενδοσκοπική λιθοτριψία;  
Α: Η ενδοσκοπική λιθοτριψία μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορους τύπους λίθων, όπως νεφρολίθους, ουρητηρικούς λίθους και λίθους της ουροδόχου κύστης. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για μεγάλους, σκληρούς ή λίθους που βρίσκονται σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές.

Ε: Είναι η διαδικασία επώδυνη;  
Α: Οι ασθενείς συνήθως τοποθετούνται υπό γενική ή περιφερειακή αναισθησία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οπότε δεν αισθάνονται πόνο. Κάποια δυσφορία μπορεί να εμφανιστεί μετά τη διαδικασία, αλλά είναι συνήθως ήπια και διαχειρίσιμη με συνταγογραφούμενα παυσίπονα.

Ε: Πόσο διαρκεί η διαδικασία;  
Α: Η διάρκεια της διαδικασίας ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό, το μέγεθος και την τοποθεσία των λίθων, αλλά γενικά διαρκεί από 30 λεπτά έως 2 ώρες.

Ε: Πόσος χρόνος ανάρρωσης απαιτείται;  
Α: Ο χρόνος ανάρρωσης είναι συνήθως σύντομος, με τους περισσότερους ασθενείς να επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες. Η πλήρης ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ανάλογα με την περίπτωση και τη γενική υγεία του ασθενούς.

Ε: Υπάρχουν κίνδυνοι ή επιπλοκές;  
Α: Όπως με κάθε ιατρική διαδικασία, υπάρχουν κίνδυνοι, όπως λοίμωξη, αιμορραγία, τραυματισμός του ουροποιητικού συστήματος και ατελής αφαίρεση λίθων. Ωστόσο, η ενδοσκοπική λιθοτριψία θεωρείται ασφαλής με χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.

Ε: Θα χρειαστεί να παραμείνω στο νοσοκομείο;  
Α: Οι περισσότερες διαδικασίες ενδοσκοπικής λιθοτριψίας πραγματοποιούνται σε εξωτερική βάση, επιτρέποντας στους ασθενείς να επιστρέψουν σπίτι την ίδια ημέρα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται παραμονή μιας νύχτας, ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς και την πολυπλοκότητα της διαδικασίας.

Ε: Τι πρέπει να κάνω για να προετοιμαστώ για τη διαδικασία;  
Α: Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε προεγχειρητικές εξετάσεις, να διακόψουν ορισμένα φάρμακα (όπως τα αντιπηκτικά), να νηστέψουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν από τη διαδικασία και να κανονίσουν τη μεταφορά τους στο σπίτι μετά τη διαδικασία. Συγκεκριμένες οδηγίες θα παρέχονται από την ιατρική ομάδα.

Ε: Τι να περιμένω μετά τη διαδικασία;  
Α: Η μετεγχειρητική φροντίδα περιλαμβάνει την παρακολούθηση για τυχόν επιπλοκές, τη διαχείριση του πόνου με φάρμακα, την επαρκή ενυδάτωση και την αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν λίγο αίμα στα ούρα και ήπια δυσφορία, η οποία πρέπει να υποχωρήσει μέσα σε λίγες ημέρες.

Ε: Πόσο αποτελεσματική είναι η ενδοσκοπική λιθοτριψία;  
Α: Η ενδοσκοπική λιθοτριψία έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας στην απομάκρυνση λίθων από το ουροποιητικό σύστημα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη θραύση και απομάκρυνση λίθων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλες μεθόδους.

Ε: Μπορούν οι λίθοι να επανεμφανιστούν μετά την ενδοσκοπική λιθοτριψία;  
Α: Ενώ η διαδικασία είναι αποτελεσματική στην αφαίρεση των υπάρχοντων λίθων, δεν αποτρέπει τη δημιουργία νέων λίθων. Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να υιοθετήσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, διαιτητικές τροποποιήσεις και πιθανώς να λάβουν φάρμακα για την πρόληψη της επανεμφάνισης λίθων.

Ε: Ποιες είναι οι διατροφικές συστάσεις μετά τη διαδικασία;  
Α: Οι ασθενείς συνήθως συμβουλεύονται να πίνουν άφθονα υγρά για να βοηθήσουν στην αποβολή των υπολειμμάτων λίθων. Συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις μπορεί να δοθούν ανάλογα με τον τύπο των λίθων, όπως η μείωση της πρόσληψης αλατιού, ο περιορισμός τροφών πλούσιων σε οξαλικά και η αύξηση της κατανάλωσης εσπεριδοειδών.

Ε: Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία και τις κανονικές μου δραστηριότητες;  
Α: Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σε ελαφρές δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες και να επανέλθουν στην εργασία τους μέσα σε μια εβδομάδα, ανάλογα με την ανάρρωσή τους και τη φύση της εργασίας τους. Οι έντονες δραστηριότητες και η άρση βαρών πρέπει να αποφεύγονται για μερικές εβδομάδες.

Ε: Απαιτούνται ραντεβού παρακολούθησης;  
Α: Ναι, τα ραντεβού παρακολούθησης είναι απαραίτητα για την παρακολούθηση της ανάρρωσης, την αφαίρεση τυχόν στεντ και την εξασφάλιση ότι όλα τα θραύσματα έχουν αποβληθεί. Μπορεί να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η πλήρης απομάκρυνση των λίθων και να ελεγχθούν για τυχόν νέους λίθους.

Ε: Τι πρέπει να κάνω αν παρουσιάσω επιπλοκές;  
Α: Αν παρουσιάσετε έντονο πόνο, πυρετό, ρίγη, δυσκολία στην ούρηση ή έντονη αιμορραγία, επικοινωνήστε αμέσως με τον ιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν επιπλοκές που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.

Ε: Μπορεί να επαναληφθεί η ενδοσκοπική λιθοτριψία αν οι λίθοι επανεμφανιστούν;  
Α: Ναι, η ενδοσκοπική λιθοτριψία μπορεί να επαναληφθεί αν δημιουργηθούν νέοι λίθοι ή αν δεν αφαιρέθηκαν όλα τα θραύσματα στην αρχική διαδικασία. Ο ουρολόγος σας θα συζητήσει τις καλύτερες επιλογές θεραπείας με βάση τη συγκεκριμένη περί

bottom of page